KOR MAJOR GJENNOM TIDENE

I 1991 ble Sunniva Holberg og Ole Kristian Bonden utfordret på å dirigere et unge voksne-kor i Grorud kirke. Begge var tidligere Ten Singere og hadde vært deltakere på Ten Sing prosjekt (dagens Ten Sing Norway). De fleste medlemmene bodde i sentrum og hadde dermed hadde lang reisevei, så etter ett år ville de flytte på seg. I samarbeid med Majorstuen kirke ble koret relansert som Kor Major høsten 1991, som markerer starten for koret. I de første statuttene fikk koret en grense på 60 medlemmer, noe staben i menigheten lo godt av, men etter en uke var koret fullbooket, og fortsatte med venteliste i mange år fremover. Navnet ble til på grunn av øvingsstedet, i tillegg til at major er et musikkuttrykk (engelsk for ’dur’). Korets første dirigent var Ingrid Danbolt, som i dag er en prisvinnende dirigent med hovedfag i korledelse fra Norges Musikkhøgskole.

I løpet av årene har medlemstallet variert. I 2000 var koret stort, med rundt 50-60 medlemmer. Så dalte tallet en del de følgende årene, og i 2005 var det rundt 20 medlemmer. Medlemslista bestod av 19 jenter i 2007. I disse årene hadde vi konsert i Lille Camino i Storsalen, siden Majorstuen kirke opplevdes som for stor. Siden 2008 har imidlertid antallet medlemmer holdt seg stabilt over 50, og i dag har koret rundt 60 medlemmer. I jubileumsåret 2012 tok koret inn hele 100 medlemmer (grunnet cd-innspilling). I perioder har koret også hatt et eget band.

Kor Major har fra starten av hatt et bredt repertoar med både poplåter, salmer, gospel, folketoner, a cappella og klassiske korstykker. En av de tidligste medlemmene har fortalt oss følgende om oppstarten av koret: «Jeg er rimelig sikker på at koret starta på restene av et Ten Sing-kor, Christiania Ten Sing. Kanskje medlemmene vokste seg ut at Ten Sing-fasen og bare fortsatte?» Det synes vi er beskrivende for korets repertoar – vi synger det vi synes er fint og som gir et godt budskap til de som hører på. De siste årene har vi også blitt godt kjent for salmecd-en koret gav ut, og Mari og Sølve er ikke de eneste dirigentene som har hatt en forkjærlighet for salmer. Da Endre Dåvøy var dirigent, minnes et av kormedlemmene at de sang Herre Gud ditt Dyre Navn og Ære, hvor alle versene var arrangert på ulik måte og med ulikt tempo. Det må ha vært litt av en opplevelse å høre – og ikke minst tatt noen uker å øve inn …

Kor Major er et sosialt kor, og koret har alltid hatt tradisjon med å reise på turne i påsken. Koret har reist på flere turer og turneer i inn- og utland, og har hvert år holdt konserter og gudstjenesteopptredener – som regel i Majorstuen kirke. Et tidligere kormedlem beskriver en turné til Polen på følgende måte: «Det var den gangen man brukte fax for å synkronisere kommunikasjon, noe som gav … utfordringer. Vi bodde på et vandrehjem utenfor sentrum. Da vi kom fram i buss seint på kvelden husker jeg at de mente de ikke kunne ta imot oss, for de ventet en busslast med korister fra Oslo… Plenen utenfor var full av hull fra jordrotter. Jeg husker magiske konserter i gamle kirker og bibelsamlinger hvor vi gikk gjennom påsketekstene, mens vi satt i metallkøyesenger fra 40-tallet. Det var dessuten et vaklevorent tivoli der, som kjørte karusellene fortere og fortere til altene spydde.»

I januar 2019 flyttet vi et par kilometer østover langs Ring 2 til Iladalen kirke, der vi nå holder til.

Korets dirigenter:

Ingrid Danbolt

Jan Baarøy

Anne Siqveland

Kari Aske

Endre Dåvøy (1999-2002)

Kristin Svartveit (2002-2003)

Ellen Katrine Trelease Eriksen (2003-2005)

Gunhild Terese Vignes (2005-2006)

Mari Tesdal Hinze (2006-2012)

Sølve Styve Etnestad (2012-2015)

Magnus Brekke Aalbu (2016-d.d.)

Så noen funfacts om Kor Major:

  • Kor Major hadde på slutten av 90-tallet et medlemsblad som het «En stemme i koret», som kom i to eller tre eksemplarer.
  • På nittitallet hadde man et litt annet syn på hva som var gøy å gjøre på semesteravslutning. Til jul pleide koret å ha juleselskap med dress og lang kjole, ribbe, allsang, juleandakt – og karaoke. Til sommeren hadde de flere ganger kollektiv aften – dette var altså en rundtur hvor man brukte alle kollektivtilbudene i løpet av en kveld: tog/buss/trikk/bane/båt. Det kan vi jo vurdere å innføre igjen!
  • Koret har sunget Michael Jacksons «Billie Jean» sammen med norgesmester i beatboxing, drumline og orgel.
  • I januar 2011 var vi med i musikkvideo med Casa Murilo. Denne ligger på YouTube. Vi var også med som korister på et par låter på den aller første releasekonserten til Casa Murilo i mars 2011 og satte da ny rekord for antall mennesker på scenen der samtidig.
  • Vi har sunget på mange språk, blant annet norsk, svensk, islandsk, engelsk, latin, swahili og zulu.
  • Vi har hatt medlemmer fra blant annet Tyskland, Belgia, Sverige, Finland, Danmark, Frankrike og Sveits.
  • Vi har hatt medlemmer som har vært søsken (inkludert minst to tvillingpar), kusiner, tremenninger, samboere og ektepar. Vi har hatt flere medlemmer som har funnet hverandre og blitt kjærester, samboere, giftet seg og fått ekte Kor Major-babyer.